Waarom het konijn op de maan?

In diverse oosterse en Amerikaanse landen bestaan eeuwenoude volksverhalen over het mythische konijn op de maan. Verschillende volken op verschillende plaatsen en in verschillende tijden herkenden in de reflectie van het maanlandschap een konijn.

De illusie van het herkennen van een bekende structuur – zoals een gezicht of een dier – in alledaagse willekeurige patronen wordt ook wel pareidolia genoemd

Soms wordt aan deze waarnemingen grote (religieuze) significantie gehecht. Zo stampte het konijn op de maan, volgens de verhalen in sommige oosterse landen, een levenselixer voor de godin van de maan in haar vijzel. En bood het konijn zichzelf, in de verhalen van de Azteken, aan als voedsel aan een hongerige god.

Onze perceptie wordt gevormd door onze ervaringen. Vandaar dat in de eerste Chinese gedichten wordt gesproken over de haas op de maan. Pas later, toen het konijn in China werd geïntroduceerd, werden er teksten geschreven over het konijn op de maan. Tegelijkertijd wordt de manier waarop we onze ervaringen beleven, gevormd door onze perceptie. We herkennen een konijn in de reflectie van het maanlandschap en geven hier (religieuze) betekenis aan. Het is de wisselwerking tussen onze perceptie en onze ervaringen die het mogelijk maakt om onze perceptie in ons voordeel te gebruiken. Omdat het konijn op de maan een mooi voorbeeld van deze wisselwerking is, heb ik de bedrijfsnaam MoonRabbit gekozen.

Scroll naar boven